Rūbai šunims – apsauga, ne tik mada!

Pugas.lt "Rūbai šunims"

Išėjus pasivaikščioti su Mėta dažnai girdžiu klausimų „Ar Jūsų šuniukui šalta?“, „Ojjj kaip aprengtas!“, „Kokia graži striukė!“. Neretai nusijuokia ir pašaipiai palinguoja galvą. Kiekvienam savo, bet ar dažnas pagalvoja kam reikalingi rūbai šunims, juk jie turi kailį? Deja, temperatūrai nukritus žemiau -10° C laipsnių, jo kailis jau nepadeda.

Šiai dienai dauguma atsakingų ir rūpestingų šunų augintojų į šią temą pradeda žiūrėti vis rimčiau ir nelaiko to „žaidimu“. Rudenį krentant temperatūrai vis arčiau nulio, matome į gatves išeinančių šunų, pasipuošusių megztukais ar paltukais. Taigi, ar tikrai reikia šunims rūbų?

Pugas.lt "Rūbai šunims"

Šunų kailis skirtas apsaugoti gyvūno kūną nuo aplinkos poveikio ir palaikyti pastovią temperatūrą. Daugumos kailis sudarytas iš plauko ir poplaukio, kuris sudarytas iš plonyčių tarsi šilkas plaukelių. Ši kailio savybė nuo seno padėdavo šunims išgyventi žiemos metu. Šiai dienai šunims tapus labai artimais šeimos nariais ir gyvenant šiltuose namuose, kailio savybės pakito. Augintiniams  išsibalansavo kailio augimas t.y. pokailio susidarymas, šėrimosi periodai. Taip pat, nereikia pamiršti šunų veislių, kurios neturi pokailio ar net visai kailio (Basendžiai, Jorkšyro terjerai, Kinų koduotieji ir kt.).

Žinoma, mažų veislių šunis dažniau  matysime aprengtus. Ypač reikia saugoti vadinamąsias dekoratyvines šunų veisles: Nykštukinius Pinčerius, Čihuahua ir kt., kurie turi mažą kūno masę. Minėti šunys yra arčiau įšalusios žemės, todėl greičiau šąla ir praranda kūno šilumą. Tuo metu gyvūno organizmas pradeda „gaminti“ šilumą, ko pasekoje ima drebėti. Tai vienas iš pirmų atšalimo požymių. Ilgiau nepajėgus sušilti, susitraukia paviršinės kraujagyslės, pabąla dantenos, šuo tampa apatiškas, nereaguoja į aplinką ir sunkiai alsuoja. Žiemos metu tiesiai iš lovos išėjus į kiemą, galima sulaukti ir žmonėms gerai žinomo „radikulito“. Dėl to šuo patirs nugaros skausmus ir teks ilgai gydytis.

Pugas.lt "Rūbai šunims"

Veterinarijos gydytoja ir veislyno „Mandragoros kerai“ Cvergšnaucerių veisėja Jurgita Mažeikytė sako: „Hipotermija gali būti mirtina. Jei jau taip įvyko, svarbu žinoti, kad gyvūnai turėtų būti šildomi lėtai. Keletas būdų, kaip tai padaryti namų sąlygomis:

  • gyvūnas turi būti patalpintas šiltoje patalpoje ir apklotas šiltomis antklodėmis ar šiltais rūbais;
  • į plastikinius butelius pripilti karšto vandens, suvynioti į rankšluostį ir dėti kirkšnies, pažastų ar pilvo srityse, kuriose mažiau plaukų. Nedėkite karšto vandens butelio neįvynioto, kad nenudegintumėte jautrios gyvūno odos;
  • jei gyvūno kailis šlapias išdžiovinkite jį plaukų džiovintuvu;
  • guldyti šunį į šiltą vandens vonią galima tik tuo atveju, jei tikrai neplanuojate važiuoti pas veterinarijos gydytoją;
  • jei šuo sąmoningas, duokite palakti šilto vandens;
  • kas 5-10 min matuokite kūno temperatūrą. Normali šuns kūno temperatūra yra 37,8 – 39,0° C.

Žinoma, geriausia būtų kreiptis į veterinarijos gydytoją, kuris įvertinęs gyvūno sveikatos būklę, parinks tinkamiausią gydymą. Labai sušalusiems gyvūnams gali prireikti šiltų intraveninių infuzijų (lašelinių), deguonies kaukės arba šiltų klizmų.

Rūbai šunims reikalingi ne tik dėl grožio, bet ir tausojant jų sveikatą. Greitai sušalti yra linkę mažų veislių šunys, liesi, labai jauni ar seni gyvūnai.“

Pugas.lt "Margas sportinukas"

Siekdami gerovės savo augintiniams, šeimininkai gali pasirūpinti paprasčiausia apsauga – rūbeliais, kurių gali užtekti vos kelių. O labiau „pakvaišusiems“ šeimininkams ribų nėra: vienas, du ar dešimtys rūbų. Neretai šunų rūbai šeimininkams tampa tokie pat svarbūs, kaip ir jų pačių aprėdai. Akyliau sekantys pastebi, kad šunų rūbai taip pat turi tendencijas ir neatsilieka nuo mados pasaulyje pučiančių vėjų.

Prasidėjus rudeniui galima išsiverti su liemenėmis, lengvais megztukais, o lietingomis dienomis prireiks lietpalčio. Žiemos sezonui jau reikės dairytis storesnio paltuko, striukės, kurios būtų su pašiltintu „flisiniu“ vidumi bei vėjui nepralaidžiu paviršiumi.

Kaip jau minėjau pradžioje, mano Mėta taip pat puošiasi rūbais ir ne tik dėl mados. Pirmoji žiema ją pasitiko vos 6 mėnesių, todėl prie rūbų priprato ir šiai dienai apranga jai nekelia streso.

.

.

Kviečiame apsilankyti Mėtos parduotuvėje pugas.lt ir įsigyti rankų darbo rūbų savo augintiniams!

Linkėjimai!

Prekių krepšelis
  • Krepšelis tuščias.